Separator hidrocarburi
Separatoarele de hidrocarburi retin lichidele usoare si sedimenteaza particulele solide din apa tratata. Atat apa pluviala cat si apa industriala care contine hidrocarburi si alte substante (praf, nisip sau alte substante solide) ajung in prima faza in decantor.
Un deflector incorporat asigura reducerea vitezei apei la intrarea in separator ajutand procesul de sedimentare a substantelor solide continute de apa tratata. In urmatoarea faza apa contaminata cu hidrocarburi intra in camera de separare unde hidrocarburile se ridica la suprafata fiind mai usoare decat apa. Apa rezultata din separator in acest mod are suspensii solide sub 50mg/l si hidrocarburi sub 100 mg/l, fiind permisa evacuarea acestor ape in reteaua de canalizare a localitatii.
In cazul in care apa este deversata intr-un mediu natural, concentratia de hidrocarburi nu trebuie sa depaseasca 5 mg/l iar pentru a obtine acesti parametri trebuie ca separatorul de hidrocarburi sa fie dotat cu filtru coalescent. Iesirea apelor din separator se face printr-o trapa dotata cu obturator automat ce face imposibila eliminarea hidrocarburilor in canalizare sau mediu natural.
Principiul coalescentei:
Particulele fine de hidrocarburi ajung in filtrul coalescent, unde se combina cu alte particule fine, rezultand picaturi mai mari care sunt apoi eliberate din filtru si separate, ridicandu se la suprafata.
Filtru coalescent:
Este facut pentru a aduna pe suprafata lui particulele de hidrocarburi care nu au suficienta masa volumetrica pentru a se ridica la suprafata. Stratul de hidrocarburi creat pe suprafata filtrului se ridica la suprafata imediat ce capata suficienta masa volumetrica. Filtru coalescent ajuta la obtinerea unei incarcari la descarcare de sub 5 mg de hidrocarburi/litru.
Exploatare:
Perioada dintre doua vidanjari este, in medie, de 2-6 luni conditionata fiind de volumul separatorului, cantitatea de apa epurata, tipul si concentratia substantelor insolubile folosite. Obligatoriu se vidanjeaza ambele compartimente ale separatorului. Pentru repunerea in functiune se scoate filtrul coalescent care se degreseaza si se spala bine. Dupa efectuarea operatiunilor descrise mai sus, se umplu cu apa curata ambele compartimente ale separatorului, se pozitioneaza filtrul coalescent si plutitorul si procesul de epurare poate fi reluat.
Caracteristici tehnice constructive:
-Debit nominal 1,5 L/s
-Volum trapa namol 550 l
-Volum separator 450 l
-Volum total 1.000 l
-Diametru 0,93 m
-Lungime 1.50 m - lungimea totala a separatorului poate varia cu ±10 cm in functie de ranforsele capacelor)
-Racord de alimentare/evacuare din teava PVC Ø 110 mm