Sistem de filtrare - Dedurizare apa

Filtrarea apei se face in timp real si este un proces continuu, fara intrerupere in procesul de lucru al statiei de spalare. Pentru dedurizarea apei se foloseste o instalatie duala compusa din doua rezervoare cu o capacitate de 20x2L care filtreaza apa cu ajutorul unei rasini cationice.

dedurizare

- Durata medie de viata a rasinii: 5 ani (in conditii normale de functionare)
- Presiune de lucru:  2,5 - 6 bar                                                
- Sursa de alimentare: 220V,50Hz
- Temperatura ambient: 5 -35°C
- Instalare in loc ferit de umezeala si de inghet.                           
- Recomandare: Inaintea statiei se va instala un filtru de sedimente 20, 25 microni.
- Este necesara conectarea dedurizatorului la o scurgere care sa nu depaseasca inaltimea acestuia
Dedurizatorul este echipat cu bypass, se poate interveni fara a demonta intreg sistemul. Valva  de  comanda  este  de  tip  volumetric,  ea  masoara  volumul  de  apa  care  trece  prin  sistem astfel  incat  dedurizatorul  va  intra  in  regenerare  in  momentul  in  care  atinge  volumul  de  apa stabilit sa treaca prin sistem.
Volumul de apa dedurizata care poate trece prin dedurizator se stabileste in functie de duritate si cantitatea de rasina din dedurizator.
Dupa filtrarea unei  cantitati normate  de  apa  rasina  trebuie  curatata  si  regenerata  cu o solutie salina.

Fazele regenerarii statiei de dedurizare se succed dupa cum urmeaza:

1. Spalarea inversa: in timpul acestei faze, apa strabate coloana de jos in sus, antrenand partile solide depuse in straturile patului de rasini in timpul functionarii. Apa necesara spalarii inverse este evacuata prin racordul de golire din partea de sus a coloanei. Aceasta este singura faza in care apa strabate coloana de jos in sus

2. Aspiratie saramura: in timpul acestei faze, o solutie concentrata de apa si clorura de sodiu este  aspirata  prin  intermediul  unui  injector  din  rezervorul  de  saramura  (RS  –vezi  fig.1)  in coloana cu rasina. Saramura traverseaza coloana de sus in jos.

3. Spalare lenta: aceasta este prima faza de spalare, in timpul careia are loc schimbul de ioni dintre  clorura de sodiu si rasina. Aceasta faza nu are o temporizare proprie; ea incepe in momentul in care rezervorul de saramura este complet gol (toata saramura a fost aspirata); un dispozitiv special prevazut cu robinet cu plutitor,  incorporat in rezervorul de saramura, nu permite aspirarea aerului.

4. Spalare rapida: este faza in care rezidurile de sare sunt eliminate; la sfarsitul acestei faze coloana cu rasina este gata pentru a incepe un nou ciclu de functionare.

5. Reumplerea rezervorului de saramura: statia de dedurizare furnizeaza apa rezervorului de saramura in scopul prepararii solutiei de saramura pentru urmatoarea regenerare. Umplerea rezervorului se face cu apa dedurizata si se opreste automat atunci cand timpul programat pentru acest ciclu ajunge la “0”.

In componenta sistemului de dedurizare intra urmatoarele repere (vezi fig.3):

RBS1    –    Robinet ¾" Separare Butelie Dedurizator 1
RBS2    –    Robinet ¾" Separare Butelie Dedurizator 2
RBP    –    Robinet ¾" Bypas
RBG    –    Robinet ¾" Golire
IDD    –    Instalatie dedurizare duplex

dedurizarededurizare

Racordare sistem dedurizare:

- Sistemul de dedurizare se alimenteaza la instalatia de apa prin intermediul celor 2 robineti de izolare, RBS1 si RBS2 (vezi fig.3). In functionare normala acestia trebuie sa fie pusi pe pozitia DESCHIS.
- Apa dedurizata este furnizata catre sistemul de filtrare prin osmoza inversa daca acest modul este instalat, boiler si catre pompa de inalta presiune prin intermediul unor electroventile si o vana de amestec.
 
- Daca statia nu este prevazuta cu sistem de osmoza, apa dedurizata este furnizata direct catre pompa de inalta presiune.